BUJAZZO o.l.v. JIGGS WHIGHAM - CUBAN FIRE

Bujazzo staat voor Bundesjazzorchester en met dit album willen ze eer bewijzen aan Jiggs Whigham en zijn onvermoeibare inzet voor het orkest. Whigham is sinds 2011 als artistiek directeur verbonden aan het BuJazzO en ook al daarvoor was hij werkzaam als docent en mentor, zonder hem stond het orkest niet waar het nu is. BuJazzO heeft met Jiggs sinds 2011 ruim 90 concerten gespeeld en is met hem door de hele wereld gereisd, door Duitsland, Ecuador, Engeland, Nederland, Italië etc. Jiggs Whigham (1943) is een internationaal erkende trombonist, bandleider en leraar. Hij was de eerste trombonist en solist in het Glenn Miller Orkest onder de leiding van Ray McKinley en solist in de legendarische Stan Kenton Big Band. In 1965 kwam hij naar Duitsland waar hij trombone solist werd in Kurt Edelhagen’s Jazz Orchester, sindsdien is hij betrokken bij talloze jazzprojecten.

Op deze CD bedankt BuJazzO Jiggs Whigham met stukken uit de “Cuban Fire Suite” van Johnny Richards, een werk dat Jiggs vertrouwd is sinds zijn tijd bij Stan Kenton. Om de twee jaar is er een samenkomen van het BuJazzO uit Duitsland, the National Youth Orchestra, het NYJO uit het Verenigd Koninkrijk en het Nationaal Jeugd Orkest, het NJJO uit Nederland om een aantal weken een gecombineerd oefenprogramma af te werken en daarna een serie concerten op Duitse, Nederlandse en Engelse podia. Deze innige samenwerking tussen de drie landen maakt het mogelijk voor de jonge muzikanten om hun creatieve netwerken uit te breiden buiten hun landgrenzen. Het gezamenlijke project gefinancierd door publieke en particuliere bronnen heeft twee doelstellingen: de verbetering van culturele uitwisseling in het algemeen en het versterken van de jazzjeugd in het bijzonder.

In 2016 kwamen de 55 jonge Europese jazzmuzikanten samen in Duitsland en Nederland en bereidden zich voor op een meervoudig programma, zowel in hun eigen bezetting als ook in een gecombineerde big band met een sextet. Het programma werd samengesteld door de drie artistieke leiders : Mark Armstrong (NYJO), Martin Fondse (NJJO) en Jiggs Whigham (BuJazzO). Behalve de excerpten uit het eerder genoemde “Cuban Fire Suite” is er de première van “The Hunt”een concerto grosso geschreven door Mark Armstrong en “A Rosa”geschreven door Martin Fondse. De muziek werd opgenomen op 25 september 2016 in het BimHuis in Amsterdam. In totaal zijn er zo’n 55 muzikanten te horen, gelukkig niet allemaal tegelijk want het geweld is zo al stevig genoeg. Live is een big band een muzikale orgie met veel geluid, ik heb eens een concert meegemaakt van Boy Edgar’s Big Band en rockgroep De Maskers waarbij de laatste qua volume het onderspit moest delven!

Thuis op plaat of cd is het anders, dan ben ik er minder van gecharmeerd, maar deze schijf van BuJazzO bevat voldoende rustige momenten om het ook thuis prima te kunnen beluisteren. Opvallend is het hoge niveau van deze jongelieden, alles loopt gesmeerd en de solo’s zijn perfect uitgevoerd. De 5 stukken van de “Cuban Fire Suite”(Fuego Cubano, Recuerdos, Quien Sabe, La Guera Baila, La Suerte De Los Tontos) variëren van meeslepend en contemplatief tot vurig en passioneel. ”The Hunt” is weer totaal andere muziek, moderne jazz met veel ruimte voor de piano, het afsluitende “A Rosa” is een staaltje van verstilde muziek met een fraaie vocale bijdrage van Sanne Rambags, een mooi einde van een zeer geslaagd big band album.

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : Double Moon
Distr. : New Arts Int.